Game of Thrones Season 7: Η Χειρότερη Ever;

Game of Thrones 1Το άρθρο γράφεται από τον Serial Killer, κι αν είναι ένα πράγμα ο Serial Killer, αυτό είναι ένας HARDCORE FAN του Game of Thrones. Έχω δει την σειρά, έχω διαβάσει όλα τα βιβλία δισάκις, έχω διαβάσει εξεζητημένες θεωρίες στο ίντερνετ, και έχω παρακολουθήσει τα περισσότερα βίντεο του Alt-Shift-X. Είμαι ένας από τους λίγους – ευτυχώς δεν έχουμε εκλείψει ακόμη – που μπορώ να σας πω ποιος είναι ο Paxter Redwyne, τι κόντρα έχουν οι Bracken με τους Blackwoods, τι σημαίνει “Τουρνουά στο Harrenhall” ή η έκφραση “nipples on a breastplate”, πόσα πιάτα είχε ο γάμος του Joffrey ή τι ρόλο βαράνε οι Blackfyre στο original Dance with Dragons. Game of Thrones 2Ε λοιπόν, αυτός ο HARDCORE FAN έχει ξενερώσει την ζωή του από την προηγούμενη season και κυρίως από αυτήν – έτσι όπως το πάει, και απλά σε αυτό το άρθρο θα εκθέσω όλους τους λόγους για τους οποίους το Game of Thrones εξελίσσεται σε μια μέτρια σειρά με σταθερή κατιούσα πορεία, προβλέψιμη συνέχεια και κυρίως πλοκή που πλέον δεν βγάζει νόημα. 

Σημειωτέον: Δεν θα ασχοληθώ τόσο με τις αλλαγές μεταξύ σειράς και βιβλίων. Είναι λογικό πως μερικοί χαρακτήρες παίρνουν διαφορετική τροπή, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στην κινηματογράφηση και τον ρυθμό της σειράς. Π.χ Ενώ στα βιβλία η Sansa βρίσκεται ακόμη στο Vale μαζί με τον Peter – μακάρι να κάναμε τρίο με την μάνα σου – Baelish και αυτή που παντρεύεται τον Bolton είναι η Jeyne Poole που υποδύεται την μικρή Arya, στην σειρά σβήσανε όλο τον χαρακτήρα της Poole και απλά κάνανε την Sansa πιο ενεργή στην σειρά. Μας πείραξε; Όχι, αντιθέτως ήταν μια πολύ έξυπνη σκηνοθετική αλλαγή και μπράβο. 

Βέβαια από κει και πέρα μας έφαγε το ζοφερό σκοτάδι και όπως πάντα SPOILER ALERT (αλλά δείτε τα και σεις καμιά φορά…)

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός πως η πλοκή στην σειρά έχει ξεπεράσει την πλοκή των βιβλίων (G.R.R Martin γαμιέσαι) κι αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει σαφές υλικό για να προχωρήσει η σειρά. Σε ένα άρθρο στο Guardian (μα κι αυτοί δεν έχουν πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούν;) η αρθρογράφος περιέγραφε την διαφορά μεταξύ ενός γλύπτη μαρμάρου και ενός γλύπτη πηλού. Αυτός που σμιλεύει το μάρμαρο, έχει περισσότερο υλικό από ό,τι χρειάζεται, έτσι με την σμίλη του αφαιρεί από την ύλη, μέχρι να εμφανιστεί η μορφή από μέσα της. Ο γλύπτης με τον πηλό δεν αφαιρεί από το υλικό του, αλλά προσθέτει πηλό, δημιουργώντας χέρια, κορμό, πόδια,  μέχρι να φτάσει στη επιθυμητή μορφή.
Game of Thrones 3
Because fuck the books


Μέχρι και την 5η season οι Weiss & Benioff έκαναν το πρώτο. Είχαν δημοσιευμένα τα βιβλία και απλά αφαιρούσαν σκηνές ή άλλαζαν ελαφρώς την πλοκή, ώστε να είναι πιο σφιχτή και πιο δεμένη. Αλλαγές υπήρχαν και τότε: Η Arya δεν συναντά ποτέ τον Tywin (2η season), ο Robb δεν παντρεύεται την Talisa αλλά την Jeyne Westerling, ο Theon χάνεται στο δεύτερο βιβλίο και επανεμφανίζεται στο πέμπτο, και η Yara (Asha στο βιβλίο) δεν πάει ποτέ να τον σώσει. Όλες οι πόρνες ενώνονται κάτω από το πρόσωπο της Ross, όπως και όλοι οι μπάσταρδοι κάτω από το πρόσωπο του Gendry. Κανένα πρόβλημα. Ακόμη και για την αφαίρεση βασικών χαρακτήρων, όπως ο Jon Connington, ο Aegon Targaryen, ο Victarion Greyjoy ή Lady Stoneheart, όλα αυτά τα κάναμε τουμπεκί.

Από την έκτη season και μετά δεν έχουμε βιβλία. Έχουμε μόνο προφορικές οδηγίες για βασικά σημεία της πλοκής. Οι σεναριογράφοι δεν καλούνται να αφαιρέσουν υλικό, και να πλάσουν αναλόγως την σειρά, αλλά κυριολεκτικά καλούνται να γράψουν την πλοκή, να καλύψουν το κενό του συγγραφέα. Όσες συμβουλές και να τους έδωσε ο Martin, όσο και να το συζήτησαν, όσες χειρόγραφες σελίδες και να είδαν, δεν επαρκεί για να στοιχειοθετήσουν μια season όπως τις προηγούμενες. Κι εκεί άρχισαν τα λάθη. 
Game of Thrones 4


Πρώτο τεράστιο λάθος ήταν η σφαγή και το μακελειό που έγινε στην ιστορία του Sunspear, το οποίο οι ΜΟΓΓΟΛΟΙ δεν δέχθηκαν καν να γράψουν ως Sunspear, παρά μόνο ως Dorne. Μάγκες, όταν παρουσιάζετε το Winterfell γράφετε “Winterfell”, όχι “The North”. Το Dorne είναι περιοχή, όχι πόλη, διαβάστε τα γαμημένα τα βιβλία. Αλλά οκ, ας το προσπεράσουμε. Η πλοκή που εκτυλίσσεται στο Dorne στα βιβλία είναι εξαιρετικά σημαντική για 3 λόγους: α) έχουμε την ιστορία/απαγωγή της Myrcella από την κόρη του Doran, την Arianne (που δεν παίζει στη σειρά), β) έχουμε την αποστολή του πρώτου γιου του Doran, Quentyn στην Daenerys και γ) τι παίζει τελικά με τον Doran, ο οποίος φαίνεται πως κάτι ετοιμάζει ανάμεσα στις σκιές. Τι έγινε στη σειρά; Κόψαμε τα 2 από τα 3 σημεία και κρατήσαμε από τα τρία το μεγαλύτερο. H Arianne δεν εμφανίστηκε ποτέ, ο Quentyn θεωρήθηκε χάσιμο χρόνου (ίσως με κάποιο δίκιο). Ο Doran; Ο μηχανορράφος του Νότου, που περίμενε 15 χρόνια να πάρει εκδίκηση, που είχε εξυφάνει σχέδιο να στηρίξει Aegon και Daenerys, παρουσιάζεται σαν φλούφλης που πεθαίνει από την Ellaria, που στην τελική έχει ακριβώς το ΙΔΙΟ ΣΧΕΔΙΟ! Κατά γενική παραδοχή το Dorne γαμήθηκε από κάθε πιθανή τρύπα και στην 7η season παίρνει ακόμη πούλους. 

Λάθη έγιναν πολλά: Ο θάνατος του Roose Bolton στα χέρια του γιου του δεν έβγαζε νόημα. Δεν λες σε κάθε σκηνή πως ο Ramsey είναι τρελός για να νιώσεις έκπληκτος που σε σκότωσε. Ή το ξέρεις και προφυλάγεσαι ή δεν το ξέρεις άρα είσαι ηλίθιος, άρα πώς έκανες το Red Wedding; Η Arya που σκοτώνει την Waif είναι ακόμη μια ακυριά, απλά για την δράση – πόσο μάλλον όταν ήταν τραυματισμένη στην κοιλιά και έκανε παρκούρ στην μισή πόλη. O Varys που έκανε ρεκόρ διάπλου Meereen-Sunspear-Meereen, λες και έκανε διαδρομή Φάρσαλα-Λειανοκλάδι-Λαμία, είναι κι αυτή ενδεικτική περίπτωση. 

Θα μου πείτε “μα καλά είναι σημαντικά;”. Φαινομενικά ίσως όχι. Αλλά χάνουν ένα πολύ σημαντικό θετικό που είχε το Game of Thrones και είναι αυτό που κέρδισε ένα σημαντικό μέρος των fans: Η συνέπειά του. 
Game of Thrones 5
Να ζήσουμε να τους θυμόμαστε…


Όταν ο Ned έκανε την μαλακία να μιλήσει στην Cersei, έχασε το κεφάλι του. Όταν ο Robb έκανε την μαλακία να αθετήσει τους όρκους του στον Frey, έφαγε το κεφάλι του. Όταν ο Oberyn αποφάσισε να κάνει μονόλογο, αντί να σκοτώσει τον Mountain, έφαγε το κεφάλι του. Όταν ο Jon Snow έκανε την μαλακία να βοηθήσει Wildlings, έφαγε το κεφάλι του. Το ηθικό δίδαγμα του Game of Thrones είναι πως τα λάθη πληρώνονται ακριβά και πως κανένας δεν χαρίζεται. Παντού υπάρχει μια συνέπεια. Όταν η Cersei κάνει την μια μαλακία μετά την άλλη (ειδικά στα βιβλία) χάνοντας την στήριξη των Tyrell, του Kevan, ακόμη και του Jaime, το βιβλίο μας αποκαλύπτει πως είναι στημένο από άλλον (do the math) για να διχάσει το βασίλειο και να κάνει την επανάσταση του Aegon και μετά της Daenerys πιο εύκολη. Τα πάντα εξηγούνται. Τα βιβλία δεν σου αφήνουν ποτέ μια απόφαση ατεκμηρίωτη, όλα οδηγούν σε συγκεκριμένες, αρκετά ρεαλιστικές αποφάσεις, ακόμη κι όταν αυτές είναι απρόβλεπτες (όπως η προδοσία του Petyr Baelish – ποια από όλες;)

Game of Thrones 6Αντ’ αυτού στην έβδομη season, βλέπουμε σκηνές ό,τι να ‘ναι, χωρίς εξήγηση, χωρίς αιτία και χωρίς δικαιολόγηση, λες και οι σεναριογράφοι δεν είχαν δει ούτε καν τα επεισόδια που έγραψαν προηγουμένως. 

Ας δούμε για παράδειγμα την σύγκριση δυνάμεων μεταξύ Cersei και Daenerys: 

Cersei: Έχει τους Lannisters, δηλαδή ό,τι απέμεινε από αυτούς. Μην ξεχνάτε πως ο στρατός των Lannister πολεμούσε από την πρώτη season και έχει δεχτεί σημαντικές ήττες από τον Robb. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που συμμάχησαν με τους Tyrell, επειδή είχαν και λεφτά, και στρατό. Έχει ακόμη τους Greyjoy, δηλαδή μόνο τον Euron (σημ: Στα βιβλία ο Euron είναι τρομακτικός. Στην σειρά είναι βλαχοκάγκουρας) , γιατί μην ξεχνάτε, μια season πριν η Yara έφυγε με ΌΛΟ τον στόλο και την κοπάνησε. 

Daenerys: Έχει όλο το Dorne, όχι μόνο τους Martell, ένα στρατό εφάμιλλο των Lannister, που δεν έχει πολεμήσει ακόμη. Έχει τους Tyrell, δηλαδή και λεφτά και στρατό και αρκετούς Bannermen. Έχει ακόμη 7000 unsullied, ένα ολόκληρο Khalasar έτοιμο να σφάξει κόσμο, και 3 δράκους + τον Βορρά και το Vale που εννοείται πως μεταξύ των δύο θα στηρίξουν Daenerys, όπως θα δούμε στο επόμενο επεισόδιο. 

Game of Thrones 7Επειδή λοιπόν, έτσι όπως τα κάναμε η season θα ήταν βαρετή, αναγκαστικά πετάμε ό,τι πιο ηλίθια δικαιολογία για να κάνουμε τις δύο δυνάμεις πιο ισοδύναμες και να έχει suspense: Έτσι αναβαθμίζουμε τον Euron, από καγκουρομαλάκα, σε μαγικό καπετάνιο, ο οποίος όχι μόνο καταστρέφει όλους τους στόλους για πλάκα, χωρίς καν σοβαρή μάχη, αλλά και που είναι πιο γρήγορος κι από τον Varys: Μέσα σε ένα επεισόδιο, βουλιάζει όλο τον στόλο της Daenerys (χωρίς σοβαρή αντίσταση), πηγαίνει στο King’s Landing και επιστρέφει στην ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ για να κατατροπώσει και τους Unsullied. Απλά κοιτάξτε τον χάρτη και κλάψτε.

Επίσης επειδή οι Lannisters είναι και μπατίρια, πρέπει να πάρουν λεφτά = Iron Bank. Σε μια ηλίθια σκηνή, οι τραπεζίτες θα στηρίξουν Cersei, γιατί απλά έχουν λεφτά για χάσιμο. Το είδαμε όταν στήριξαν Stannis. Η πιο hardcore τράπεζα μοιάζει με διακοποδάνειο της πασοκάρας. Γιατί όταν η μία έχει δράκους, που θα ποντάρεις τα λεφτά σου; ΣΤΗΝ ΜΠΕΚΡΟΥ!

Επίσης επειδή οι Tyrells (με ή χωρίς Dorne) είναι σημαντική δύναμη (τα έλεγε ο Tywin), τι πρέπει να κάνουμε; Προδοσία στους Tyrell! Έτσι τους προδίδει και ο Randyll – πατέρας Sam – Tarly, πάλι χωρίς λόγο. Πρώτον γιατί η πίστη του είναι ακόμη στην Olenna, δεύτερον γιατί η Cersei είναι τρελή και ανατίναξε ένα ολόκληρο Sept και τρίτον ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΛΗ ΕΧΕΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΚΟΥΣ! Πόσο βλάκας πρέπει να είσαι για να στηρίξεις Cersei, όσα και να σου τάξει. 

Με άλλα λόγια, η Cersei πρέπει να κερδίζει, όχι γιατί έτσι επιτάσσει η πλοκή, όχι γιατί οι άλλοι κάνουν λάθη, αλλά γιατί οι σεναριογράφοι αποφάσισαν πως πρέπει να παρατείνουμε την αγωνία, λες και η 6η και η 7η season δεν είναι αρκετά προβλέψιμες από μόνες τους. Η Cersei πλέον έχει βάλει τσιτάκια και μοιάζει ανίκητη, ενώ η Daenerys χάνει όλους τους συμμάχους της, ώστε να δικαιολογηθεί το αδικαιολόγητο και να ζητήσει βοήθεια του Jon Snow, που ούτως ή άλλως χέστηκε, γιατί το μόνο που τον νοιάζει είναι οι White Walkers.
Game of Thrones 8
7 season και ακόμη δεν έφτασαν στο Τείχος. #Γιωτόμπαλα


Η ρίζα του προβλήματος νομίζω πως κρύβεται σε μια λέξη: Επιτυχία. 

Το Game of Thrones είναι η πιο πετυχημένη σειρά όλων των εποχών. Όλοι το βλέπουν, όχι μόνο οι nerds που παίζουν DnD, αλλά ακόμη κι αυτοί που δεν μπορούν να διαβάσουν ούτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ (σόρρυ, αν θεωρείτε πως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία). Πλέον όλοι, λίγο πολύ βλέπουν Game of Thrones, όλοι λίγο πολύ στηρίζουν Jon-Κλαψομούνι-Snow ή Daenerys-ΒΥΖΙΑ-Targaryen, όλοι λίγο-πολύ μισούν την Cersei (εκτός από κάτι ψυχοπαθείς, αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, σας οικτίρω). Ακριβώς επειδή έχει να ικανοποιήσει τόσο πολύ κόσμο, η σειρά αρχίζει να κάνει πεπατημένες, προβλέψιμες επιλογές, που ικανοποιεί τους φαν της, αλλά δεν ικανοποιεί την πλοκή της. Και θα σας πω γιατί με πονάει αυτή η επιλογή. 
Game of Thrones 9
Τι λείπει από την σειρά.


Το Game of Thrones μας έδειξε νέα standards για την λογοτεχνία και την τηλεόραση. Όχι μόνο για την βία, τις μάχες ή τα βυζιά. Μας δίδαξε τις δύσκολες επιλογές, τις απρόσμενες επιλογές. Σκότωσε τον βασικό χαρακτήρα της πρώτης season, δείχνοντας πως η σειρά μπορεί να σε σοκάρει όταν δεν το περιμένεις. Όμως το πιστεύεις. Νιώθεις πως έτσι είναι ο κόσμος, και πως άνθρωποι με παλαιές αρχές, με τιμή και εμπιστοσύνη, δεν έχουν το τέλος που τους αξίζει. Το Game of Thrones μας έπιασε χάπατα και το γουστάραμε, γιατί ακριβώς αυτό θέλαμε. Αυτό θέλει κάθε φαν, μια σειρά να τον βάζει κάτω και να του ανοίγει τα μάτια. Πλέον η σειρά δεν είναι αυτό και αυτές οι εποχές είναι περασμένα μεγαλεία. Ίσως για τους φανς που θέλουν να δουν ένα γάμο Jon-Daenerys (τύπου Aragorn-Arwen) ίσως να παραμένει η καλύτερη σειρά, αλλά για μια άλλη μερίδα, το Game of Thrones απλά γλύφει τους φανς του, φοβούμενο πως αν κάνει μια δύσκολη επιλογή (π.χ αν πεθάνει ο Tyrion ή η Daenerys),απλά θα του φύγει κόσμος. 

Game of Thrones 10Είμαι σίγουρος πως στα βιβλία, τα γεγονότα θα είναι διαφορετικά ή τουλάχιστον θα είναι πιο δικαιολογήσιμα. Σίγουρα το Dorne θα έχει καλύτερη μοίρα, σίγουρα ο Roose δεν θα πεθάνει τόσο άδοξα, και σίγουρα η Cersei δεν θα έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Άλλωστε οι παίχτες στο βιβλίο είναι πολύ περισσότεροι και οι ατζέντες τους δεν συνδυάζονται πάντοτε. Μέχρι να βγει το έκτο βιβλίο και είτε να επιβεβαιώσει τους φόβους μας, είτε να μας διαψεύσει πανηγυρικά δίνοντάς μας ένα γαμάτο στόρυ, Serial Killer Out. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *